Waalres Akkoord ’18-’22

Waalres akkoord 2018-2022: kwaliteit van leven en wonen

Lees hier het volledige programma

De fracties AWB, VVD, CDA, ZW14 en GroenLinks presenteerden in de raadsvergadering van 12 juni 2018 het Waalres Akkoord 2018 – 2022.
De fracties PvdA en D66 hebben hun vragen hierover kunnen stellen en moties/amendementen er op ingediend.
Na een constructief debat is er, na wat aanpassingen, overeenstemming op het Waalres akkoord bereikt.

In dit akkoord staan de belangrijkste plannen voor Waalre voor de komende vier jaar.

In het begin 2018-2021 gingen er 4 wethouders mee aan de slag:

  • Lianne Smit-Volkers (namens AWB, ZW14 en Groenlinks)
  • Arno Uijlenhoet (namens AWB, ZW14 en GroenLinks)
  • Loek Kruip (namens VVD)
  • Alexander van Holstein (namens CDA).

Voor het jaar 2021 en 2022 zijn het de onderstaande 3 wethouders die het stokje hebben overgenomen:

  • Jan van Burgsteden
  • Liesbeth Sjouw
  • Maarten Pieters

Kwaliteit van leven
Centraal in het programma staat de kwaliteit van leven en wonen. De komende jaren verbetert die in Waalre onder meer door een inhaalslag in de inrichting van de openbare ruimte. Onderzoeken naar een eventuele tweede Oost-West verbinding, milieuzones en verbod op doorgaand vrachtverkeer moeten leiden tot effectieve maatregelen tegen ongewenste verkeersstromen. Ook ontmoetingsplekken in alle kernen zijn essentieel voor kwaliteit van het leven in Waalre. Daarnaast is het stimuleren van de natuurbeleving een belangrijke opdracht. Door bijvoorbeeld natuurpoorten te realiseren en de kwaliteit van het buitengebied te versterken, genieten inwoners en bezoekers steeds meer van wat Waalre te bieden heeft.
Samen optrekken
Waalre betrekt de inwoners de komende jaren vaker en beter bij gemeentelijk beleid, onder meer bij het opstellen van een Omgevingsvisie of rondom de thema’s duurzaamheid en water. Ook stimuleert het gemeentebestuur vernieuwende, experimentele maatregelen voor een inclusieve samenleving. De oprichting van coöperaties die leegstaande (winkel)panden in gebruik nemen kan hiervan een voorbeeld worden. In zo’n coöperatie zouden inwoners die nu buiten de arbeidsmarkt staan hun talenten kunnen benutten.
Bestuurscultuur
De vijf fracties hechten grote waarde aan het goed functioneren van de gemeenteraad. Daarom vragen zij het college raadsvoorstellen te presenteren met keuzemogelijkheden, waarvoor steeds eigenstandig een meerderheid moet worden gezocht. Iedere fractie beoordeelt de voorstellen op basis van de eigen afwegingen. De raad komt vervolgens tot een besluit na een open en respectvol debat.

Juni, 2018