Kieswijzer volgens AWB

Bijgaand de invulling van de kieswijzer volgens Aalst Waalre Belang.

Thema’s Standpunt partij in max 40 woorden
1 Burgerparticipatie AWB staat voor een gemeente die haar burgers niet zozeer als klant maar nog meer als participerend burger bejegent. Gebruik maken van de kennis en kunde van onze burgers in een vroegtijdig stadium van het besluitvormingsproces. Durven loslaten.
2 Leefbaarheid De kernen hebben een dorpskarakter, dat we moeten koesteren. Wij zien de kroeg als huiskamer van de samenleving. Het Klooster, ‘t Hazzo en De Pracht moeten open blijven voor behoud van de sociale cohesie en de leefbaarheid in de wijken.
3 Woningbouw Betaalbare en voldoende huisvesting voor alle doelgroepen. En specifiek voor jongeren en starters, zodat deze desgewenst in hun eigen dorp kunnen blijven wonen. Ook passende huisvesting voor ouderen die al dan niet zelfstandig willen en kunnen blijven wonen.
4 Verkeer en Bereikbaarheid Instellen “30-km zone” en verbod voor vrachtwagens op Eindhovenseweg en Traverse. De aanleg van een Tweede Oost-West verbinding. Geen toename van het verkeer op de Willibroduslaan. Sluipverkeer weren.

Winkelcentrum Den Hof moet autovrij blijven. Het gevaar van fijnstof blijven benadrukken.

5 Water Zonder water is er geen leven. Wij hechten aan gezond en schoon drinkwater. Voor het overige laten wij Gods water over Gods land lopen.
6 Duurzaamheid Burgerinitiatieven krijgen ruim baan; aanleg van zonneparken op daarvoor geschikte locaties wordt ondersteund. Verduurzaming van bestaande bouw krijgt prioriteit. Aantrekkelijk vestigingsklimaat voor milieuvriendelijke activiteiten. Behoud werkgelegenheid. Tegen het uitrollen van de afvalinzameling met de afvalfiets. Het genomen besluit wordt teruggedraaid.
7 Seniorenbeleid Voor ouderen die zelfstandig kunnen en willen blijven wonen, nabij de voorzieningen passende woonruimte  met ondersteuning van domotica. Behoud kwalitatief goede verpleeghuizen met voldoende capaciteit. Laagdrempelig en betaalbaar Openbaar Vervoer.

Alle ouderen moeten kunnen blijven genieten van hun “oude dag”.

8 Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Vroegtijdig hulp en ondersteuning bieden in die situaties waarin mantelzorg leidt tot overbelasting. Inzet “eigen netwerk” staat bij de zorgvraag niet voorop. Door het blijven waarderen van alle vrijwilligers, kan het verenigingsleven en daarmee de sociale cohesie behouden blijven.
9 Financiën Jeugdzorg Ondanks de hoge kosten voor de jeugdzorg moet de zorg voor de jeugd die deze nodig heeft bereikbaar blijven. Vroeg signalering van problemen bij jongeren heeft naast preventie hoge prioriteit. Snelle levering van maatwerk voorkomt persoonlijke ellende en hoge kosten.
10 Bestuurskracht Wij staan voor de zelfstandigheid van onze gemeente, maar niet ten koste van alles. Een financieel gezonde gemeente, waar het met behoud van de voorzieningen goed wonen, werken en recreëren is. Zelf baas blijven in de relatie met onze burgers.
11 Bestuurscultuur Het moet anders en beter. De raad moet iets te kiezen hebben. Een raadsvoorstel moet geen hapklare brok zijn maar de raad alternatieven bieden voor de oplossing van het gestelde probleem of het gewenste doel. Meerdere wegen leiden naar Rome.